RiittaKlemettiLilja

Ruotsin Svt uskalsi - entä Suomen Yle?

Ruotsin Svt on julkaisemassa Oliver Stonen neliosaisen, yhteensä 3½ tuntia kestävän sarjan Putinin haastatteluista. Ne ovat vaatineet tusinan verran haastattelukertoja ja pitää ihmetellä että Ruotsin tv ylipäätään on päässyt yksimielisyyteen siitä että ne näytetään. Vaarassahan on että Ruotsissa syntyy paljon uusia putinisteja, kun se dokumentti osoittaa että tuossa haastatellaan viisasta, kansansa parasta ajattelevaa suuren luokan valtiomiestä. Stone on osannut hommansa ja haastattelut sujuvat hyvässä hengessä.
On varmasti mittavin dokumentääri missä Putin itse on koko ajan mukana, mitä koskaan on länsimaalaisen toimesta Putinista tehty.
Niillä Suomen alueilla mihin näkyy Ruotsin tv-lähetykset, voi varmaan katsella nuo osat myös Svt-play -sivuilta. Tekstitykset ruotsiksi.

https://www.svtplay.se/video/14682256/putin-enligt-oliver-stone/putin-enligt-oliver-stone-avsnitt-1?start=auto&tab=senaste

Vasta kaksi osaa on näytetty mutta ne ovat kaikki katseltavissa tuolta jo etukäteenkin.
Milloinkahan Yle uskaltautuisi näyttämään saman dokkarin suomeksi käännettynä?

Näin tuumasivat osa erään ruotsalaisen foorumin kirjoittajista (vapaasti kääntämääni):

”Viimeistään viimeisen osan jälkeen pitää varmaan Svt:n järjestää korjauspuheet etteivät katsojat vain saa sympatioita Putinia kohtaan tai ennakkoluulojaan korjattua ja kokonaiskuvaansa tarkennettua. ”Hyvät voimat” haluavat pitää tulkintaoikeudet itsellään ja harhakuvitelmat ennallaan; senhän pitää olla polarisoitunut "totuus" hyvän ja pahan välillä. Putinin ja Venäjän demonisointi saa harvoin, jos edes koskaan, vastustusta Ruotsin tai amerikkalaisen valtamedian taholta. Ensimmäiset kaksi osaa dokumentista voi haastaa sen tavallisen lyöntijärjestyksen.”

”Hitto että on mukava kaveri. Oikeastaan ​​hauskakin aina välillä. Hän on ollut paljossa mukana ja aivan huikea numeromuisti hänellä on.
On vaikeaa ajatella että hän haluaisi hyökätä Ruotsiin.”

”Putin muistaa paitsi luvut Venäjän taloudessa, myös numerot jotka koskevat Yhdysvaltoja.
Hän vastaa suoraan kaikkiin kysymyksiin, toisin kuin ruotsalaiset poliitikot.
Ja vaikka hän on yksi maailman mahtimiehistä, niin hän antaa itsestään maanläheisen vaikutuksen.”

”Sellaisen käsityksen minäkin sain ja kysymyksiin joihin hän ei halunnut vastata, kertoi hän suoraan miksi hän ei voinut vastata, eikä käynyt pyörittämään jotain naurettavaa kehäpäätelmää antaakseen vaikutelman että on vastannut. Sen vaikeampaahan sen ei pitäisikään olla kenellekään.

Onko hän todella se mies jolla eniten mahtia maailmassa? Joka tapauksessa sen vaikutelman kyllä minäkin sain, mutta myös sen että hän on nöyrä ja aidosti Venäjän kansaa ja sen etuja ajatteleva, ja senhän kyllä seurauksetkin hänen politiikastaan todistavat.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tällä on asiallinen Venäjää tuntevan ammattilaisen hyvä kommentaari koko elokuvasta:
http://blogit.image.fi/koponen/nain-minusta-melkei...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Koponen osaa kirjoittaa hyvin.

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja

Minustakin tuo Koposen blogikirjoitus oli asiallinen ja mainio.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Eipä Stonen teosta oikein voi dokumentääriksi kutsua. Linkissä arvio:

https://www.the-american-interest.com/2017/06/22/p...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ehkä jotain pientä asenteellisuutta Koposen jutuissa Venäjään koskien. Sitähän tietty saa olla..mutta se niin kovin helposti harppaa salaliittoteorioihin,koska kirjoittaessaan samalla asenteella vaikka Niinistöstä tai Merkelistä,niin pidettäisiin täysin pöhkönä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo asenne voi juurikin johtua sellaisesta tiedosta ja näkemyksestä, joka sinulta puuttuu. Kun Hitleriä ylistettiin virallisissa propagandaelokuvissa 30-luvulla, niin joku filmien tuomitsija olisi hyvinkin voinut saada osakseen samansuuntaisen kommentin siihen aikaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #17

Juu..varmasti tulee näkemyksestä mitä minulla ei ole. En osaa keksiä foliohattuteorioita siitä mitä tarkoittaa kahvin tuominen tai helikopterilla saapuminen. Huom. niillä ei myöskään ole minkäänlaista vaikutusta minuun,kun taas Koposeen on.

En muutenkaan katso mitään sillä asenteella ompas hieno ihminen vaan sillä asenteella mitä tällä ihmisellä on sanottavaa ja sen jälkeen jään seuraamaan toimiiko kuten sanoo vai oliko turhaa puhetta.Tässä kohtaa Koponen on edellä..hän on kerinnyt seuraamaan miten Putin toimii.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #18

On kyllä vähän hassua mitätöidä kohtausten kuten kahvin tuominen keskustelua kun on kyseessä elokuva. Elokuva ei ole mikään litteroitu puhe vaan tiivistä näyttämötaiteesta ja valokuvataiteesta lähtenyttä kerrontaa jossa ziljoonin visuaalisin ja dramaturgisin ja monin muin keinoin nimenomaan vaikutetaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #19

Mikä tarkoitus elokuvalla ohjaajan mielestä oli?

Mikä tarkoitus elokuvalla sinun mielestä on?

Ja sitten mitä minä haen elokuvalta?

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

"Venäjällä järjestetään presidentinvaalit ensi vuonna. Jos ja kun Putin asettuu ehdolle neljännelle kaudelle, Stonen dokumentti olisi sellaisenaan sopiva kampanjavideoksi. Venäjän Ykköskanava on jo ostanut esitysoikeudet." >>> http://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005257594.html

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

"... viisas, kansansa parasta ajatteleva suuren luokan valtiomies." Noin Hitleristäkin kirjoitettiin vielä 1938, kun oli poistanut Saksasta työttömyyden ja nostanut kansansa itsetuntoa liittämällä Saksaan Saarin alueen, Itävallan ja Tsekkoslovakian sudeettialueet.

"Hitto, että on mukava kaveri." Haha, tokihan ruotsalaiset putinistit mestariaan ylistävät ja siinä samassa suomalaiset "sitoutumattomat" ... :)

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Hej,yritin päästä SVT:n osoitteeseen.
Vastaus "Kan bara ses i Sverige"
t. Pertti

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja

Niin kyllä hieman oletinkin, koska ilman muutahan Stone haluaa myydä sitä ja kun ei ole Ruotsin omaa tuotantoa, niin ei sitä saa muualla juklaista. Ajattelin kuitenkin että niillä alueilla joilla voidaan katsoa Ruotsin tv-ohjelmia, pystyisi myös katsomaan Svt playn ohjelmia peräjälkeen.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson
Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Jostain syystä minua kiinnostaa Putinin livauttama toteamus, miten häntä vastaan on tehty viisi vakavaa murhayritystä, jotka on kuitenkin torjuttu. Tämäkään fragmentti ei ole sattumaa, hyvinhän tiedämme että uuraalla työmiehellä on vuosien varrella syntynyt viljalti kyltymättömiä vihamiehiä, ja toki niitä piisaa jo pelkästään lähtökohtaisten kontrapunktien kautta.
Presidentti Putinin äskeisen Suomen-visiitin aikana emme voineet välttyä havainnoimasta henkilökohtaisten turvajärjestelyjen massiivisuudesta.
Mutta julkisuudessa näistä ei juuri puhuta, Putinin näennäisestä avoimuudesta huolimatta. Pidän sitä hieman outona sen rinnalla, että mieheen muutoin liittyen spekulaatioista ja konspiraatioteorioista ei ole pulaa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Silläkin uhalla, että aiheesta puhuminen on makaaberia, ei vallitsevissa olosuhteissa sitä voi välttää, etenkin kun aihehenkilö näyttää vääjäämättömästi tuominneen itsensä elinikäisen vaaliruhtinaan osaan ja diktatorisen autokraatin asemaan, mikä tosiasia ei ole omiaan vähentämään riskejä ennakoimattoman, voimasuhteita ja rakenteita järkyttävän, ja myös syvästi meitä koskevan muutoksen suhteen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Olen tätä katsellut. Oma huomioni Putinista sarjan perusteella on se, että Putinilla on kova hinku päästä jakamaan etupiirejä Venäjän lähialueilla. Hänellä lienee myös halua esittää Venäjän modernina demokraattisena valtiona.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuollaiset ylistävät ohjelmat ovat Putinin tukijoukkojen tlaustyötä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

On selvää, että ilman itselleen myötäsukaista ohjelman tekijää ei Putin olisi suostunut tähän haastattelusarjaan. YLE ei ehkä uskalla lähettää sarjaa, koska siitä yltyisi kovia keskusteluja ainakin somessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Saapas nähdä. Voi olla, että YLE on vain hiukan hitaampi ottamaan nämä ohjelmistoonsa kuin SVT.

Mutta, jos YLE harkiten jättää ne esittämättä, niin sitä voidaan pitää positiivisesna signaalina YLE:n harkintakyvystä. Kuinka paljon tänään ylistetään niitä ohjelman jakajia, jotka 30-luvulla esittivät dokumenttifilmejä Saksan nerokkaasta ja sympaattisesta johtajasta?

Toimituksen poiminnat